Surabaya - kulturní centrum východní Jávy

Surabaya - druhé největší indonéské město a centrum východní Jávy aka aspoň někde si připadám jak v civilizaci. Indonéské pojetí města a vesnice je  od našeho velmi odlišné. Tak třeba Lumajang, kde žiju, by z hlediska počtu obyvatel (přes 50.000) by u nás byl považovaný za docela dobré město. Na místní poměry je to však děsná vesnice! Jáva je celá tak nějak osídlená, jedno město se plynuje prolíná s druhým. Takže město/vesnice je spíše než o počtu obyvatel o ekonomické vyspělosti a infrastruktuře, v čemž Lumajang značně pokulhává. Kromě tradičních marketů a pár Indomaretů (řetězec obchůdků aka večerka) tu není nic :D A tak se pravidelně (klidně i dvakrát týdně) jezdí do 4 hodiny vzdálené Surabayai. Uf, no cesta je to vždycky děsná, nikde žádná dálnice a všude děsný provoz. Většinou se trckáme tak padesátkou. A co teda v té Surabaya je?

Nákupní střediska
Jsou obří a na každém rohu! Vejdeš dovnitř a připadáš si jak někde uprostřed New Yorku, samý Dolce&Gabbana, Prada a taky pinčlík, co neustále leští podlahu. A konečně normální evropský záchod, čistý a hlavně suchý a s toaleťákem :D Nikde ten sociální rozdíl mezi jednotlivými vrstavmi nejde vidět tak jak v Surabayai. Na jednom rohu mega obří nablýskaný obchoďák a za rohem slum kde si děcka míst hraček hrají s odpadky.... Asie Tě překvapí každý den, třeba tím, že si uprostřed obchodďáku postaví mini horskou dráhu. 

Angry Birds tu frčí, stejně jako Pokemoni 

TransMart -  nákupní středisko a zábavní park v jednom


Skoro jako doma :D 


Muzea
Není jich sice moc, ale jsou tu. Většina je věnovaná Indonéské historii, hlavně pak boji za svobodu a oslavu vítězství. Indonésani jsou velcí nacionalisti, a proto je 17 srpen velký státní svátek aka Den nezávislosti. Navštívila jsem muzeum 10 November (10. listopadu), kde byly k vidění především fotky a mapy staré Surabayai, dále pak válečné zbraně a historické předměty z období boje za svobodu. Submarine museum of Surabaya je (nečekaně) stará sovětská ponorka přístupná veřejnosti. No jako nic extra, ale za vstupné v přepočtu 15 Kč to stálo. 

Muzeum 10 November 

Muzeum 10 November


Sanggar Agung Temple
Jeden z mála budhistických hrámu na Jávě. Stojí za návštěvu už jen kvůli tomu, že se nachází v areálu zábavního parku (kde jsem bohužel nebyla, páč indonéšstí kamarádi jsou béčka a odmítli se mnou jít) :D 







Suroboya Carnival 
Zábavní park aka konečně pořádná sranda! Večerní zábava (přes den zavřeno, asi abychom se přes polední sluníčko nespálili) s kolotoči, interaktivním muzeem a opravdu nepovedenými voskovými figurínami!! Ty byly tak děsné, že byly k smíchu, obzvlášť pak Brangelina! Takovou figurínu nechceš ani zadarmo! 
Brangelina. 

Co je to za čarodějnici? A jo, Julia Roberts :D 

Já bych takovou figurínu nechtěla ani zadarmo. Myslim si, že asi nikdo. Zbytek muzea byl super, indonésani se vyžívají v 3D obrazech (jsou přeci super na selfíčka) a jejich health and safety requirements jsou hooodně za těma evropskýma, takže kolotoče stojí opravdu za to (občas až moc :D) 




A samozřejmě se dá v Surabayai pořádně najíst, a nejen indonéského jídla (které mi už mimochodem leze krkem), ale také pořádného zápaďáckého aka špagety a steak (co chutná jako steak!). Ale o tom v dalším článku věnovanému indonéské kuchyni a jídlu. 

Měj se a Díky za čtení, Pavla








Comments

Popular posts from this blog

Když muslimové slaví - Eid al-Adha

Kawah Ijen: Sirné peklo na Zemi

Indonéské perličky